Over 10 years we help companies reach their financial and branding goals. Engitech is a values-driven technology agency dedicated.

Gallery

Contacts

411 University St, Seattle, USA

engitech@oceanthemes.net

+1 -800-456-478-23

Na het succes van ‘Elke stap Telt’ is er nu het vervolg met ‘Elke trap Telt’. Zeeland is en blijft de fietsprovincie van Nederland, maar op oudere leeftijd gaan we minder fietsen. Door middel van deze interventie kunnen ouderen met een kleine inspanning een stuk gezondheid terug winnen. Door, tien weken lang, samen met vrienden en kennissen te fietsen op je eigen niveau. Gemeenten en sportorganisaties kunnen deze interventie aankopen via SportZeeland. 

‘Elke trap Telt’ is een interventie die in België ontwikkeld en succes uitgevoerd is door OKRA-Sport in samenwerking met de Katholieke Universiteit Leuven. Eerder hebben zij het succesvolle wandelproject ‘Elke stap Telt’ opgestart. SportZeeland is al langer interventie eigenaar van ‘Elke stap Telt’ en heeft nu ook de rechten gekregen van ‘Elke trap Telt’. 

Waarom fietsen?

Fietsen is uitermate geschikt voor iedereen. Van jongs af aan leren we in Nederland fietsen en we hebben een uitstekend fietsverkeer netwerk. Het lichaam dat wordt gedragen is daardoor ook geschikt voor zwaarlijvige en mensen die last hebben van pijnlijke gewrichten. 

Voor wie is 'Elke trapt Telt'?

Dames en heren van 55 jaar en ouder worden uitgenodigd om in 10 tot 12 weken te werken aan de gezondheid. Dit doen we door 10 weken lang te fietsen op ieder zijn eigen niveau. Aan de hand van een intake vragenlijst bepalen de begeleiders welk opbouwplan het meest geschikt is voor iedere individuele deelnemer. Dit opbouwplan, uitgewerkt door de KU Leuven, geeft aan hoeveel minuten of kilometers er gefietst moet worden.

Wat is het doel van 'Elke trap Telt'?

Wie weinig beweegt kan door middel van de interventie 'Elke trap Telt' een stuk gezondheidswinst terugwinnen. Na 10 weken is je conditie dusdanig verbeterd dat het mogelijk is om langere afstanden te fietsen. De interventie draagt niet alleen bij aan het verbeteren van de conditie, maar geeft deelnemers ook zelfvertrouwen en in België blijkt dat de deelnemers meer sociale contacten overhouden na afloop van de interventie.

Waarom als gemeente starten?

Nederland vergrijst en zeker in Zeeland zien we een toename van het aantal ouderen. Gelukkig worden veel ouderen vitaal oud, maar een kleine groep heeft extra ondersteuning nodig. We zien een toename van welvaartsziekten, zoals diabetes mellitus en hart- en vaataandoeningen. Ook nemen bij het ouder worden de fysieke mogelijkheden af, zoals uithouding, spierkracht, evenwicht, lenigheid en botintensiteit. Het goede nieuws is dat we dit proces kunnen vertragen door in beweging te blijven. Hoe fitter, hoe gezonder en hoe meer levenskwaliteit. Een preventie, zoals ‘Elke trap Telt’ draagt bij aan het vitaler ouder worden van Zeeuwse inwoners en op termijn bespaar je hiermee in jouw gemeente uitgave aan o.a. zorgkosten. 

Wat doet SportZeeland?
SportZeeland is de interventie eigenaar en geeft zodoende scholingen om lokale coördinatoren te informeren over de interventie. Tijdens het hele proces heeft SportZeeland een adviserende rol.
Contactpersoon
Heb je vragen? Neem dan contact op met onze collega Rick Huibregtse.