Over 10 years we help companies reach their financial and branding goals. Engitech is a values-driven technology agency dedicated.

Gallery

Contacts

411 University St, Seattle, USA

engitech@oceanthemes.net

+1 -800-456-478-23

Nieuws

Stimuleer sportclubs tot een open sportpark

Sportparken zijn traditioneel gezien afgesloten met een omheining en worden alleen gebruikt door sportverenigingen. Dat is aan het veranderen. Met de komst van de Omgevingswet gaan gemeenten anders kijken naar de functie van sportparken. Het open sportpark is in opkomst. Bij een open sportpark stellen sportclubs het sportpark ook fysiek open voor maatschappelijke functies.

Door het openstellen van sportparken vergroot je het maatschappelijk rendement ervan. Als (kostbare) openbare ruimte waar naast sport ook plek is voor andere maatschappelijke doelen. Bijvoorbeeld door fiets- en wandelroutes over het sportpark te laten lopen, door sportvelden toegankelijk te maken voor openbaar gebruik of door binnen- en buitenruimtes op het sportpark te benutten voor activiteiten die buiten de sportvereniging georganiseerd worden. Denk aan een kinderopvang, een buurthuis of een fysiotherapiepraktijk.

Gemeenten: stimuleer sportclubs tot een open sportpark

Op een open sportpark kunnen bewoners alle dagen van de week in de directe omgeving van hun huis participeren, bewegen, recreëren en sporten. Een open sportpark nodigt uit tot spelen, sporten en bewegen naast het trainings- en wedstrijdaanbod van de sportclub. Dit draagt in de gemeente bij aan de gezondheid, sociale cohesie en de toegankelijk van om te kunnen sporten.

Voorbeeld van een open sportpark? 

  • Het Schenge – gemeente Goes
  • De Sprong en de Kruitmolen- gemeente Middelburg
  • Sportpark Vliegende Vaart – gemeente Terneuzen

Concrete ideeën voor een open sportpark

  • Maak samen met de andere sportclubs en (potentiële) gebruikers van het sportpark onder leiding van de gemeente een plan, waarin voor zowel nieuwe gebruikersgroepen als voor de sportclubs extra mogelijkheden ontstaan. Denk in dit verband aan de aanleg van een zogenaamde Skills-garden.
  • Richt het open sportpark zo in dat het bijdraagt aan de biodiversiteit. Dit vergroot de groenbeleving en zorgt tevens voor een gezonder ecosysteem.
  • Denk qua activiteitenaanbod aan het opstarten van bijvoorbeeld wandelgroepen die de ochtendwandeling over het open sportpark beginnen met een kop koffie in het clubhuis van de sportclub.
  • Stel als gemeenten budget beschikbaar voor zowel de inrichting als onderhoud van een opensportpark, koppel dit aan afspraken over verantwoordelijkheid voor beheer.
  • Combineer Open Clubs met Open Sportparken, zodat nieuwe doelgroepen zoals kinderen van de naschoolse opvang, overdag kunnen spelen en sporten op de velden en in de groene omgeving van het sportpark.
  • Zorg voor een sociaal veilige inrichting van het Open Sportpark, zodat iedereen zich er prettig kan voelen

'Sport laat van zich horen'

Dit bericht is onderdeel van de serie ‘Sport laat van zich horen’ in aanloop naar de Gemeenteraadsverkiezingen 2022. Elke geïnvesteerde euro in sport en bewegen levert minimaal 2,5 euro aan maatschappelijk rendement op. Het vergroot de kwaliteit van leven, laat ziekteverzuim dalen, arbeidsproductiviteit stijgen, levensverwachting groeien en criminaliteitscijfers dalen. Kortom: sport en bewegen zijn geen kostenpost, maar een investering in een sterke en vitale maatschappij.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *